Single Buildings

Heinrich Böll Foundation

The new building for the Heinrich Böll Foundation emerged from a competition won by the Swiss architects e2a with a surprisingly technical design that seems to contradict conventional ideas of ecological architecture. The external features are an aluminium façade and the greenish, fully glazed multi-functional floor for public use on the Belle Etage. The spatial concept is determined by an intelligent overlapping of functions and is characterised by a central open staircase that also serves as an auditorium. The energy concept with heat recovery from lights, servers and heating is combined with an inner atrium, which is covered by a glass roof and forms a buffer storage for used and fresh air.

Request a tour
Language

* Required fields

By submitting the contact form, you agree that your data will be used to process your request. You can revoke your consent at any time with future effect. Further important information and cancellation notices can be found in the privacy policy.